Zeilen; welke typen zeilboten zijn er?

De Nederlandse wateren kent veel typen boten. Hoewel er erg veel verschillende zeilboten zijn, is er wel onderscheid aan te brengen. Hieronder vindt u een overzicht van de meeste voorkomende typen zeilboten.

Verschillende typen zeilboten

Zwaardboot zeilen

Bij een zwaardboot zit het zwaard in het midden van de zeilboot. Dit zwaard kan omhoog en omlaag. Dit soort boten kunnen gemakkelijk omslaan, dus u hangt meestal met uw billen buitenboord om te boot recht te houden. Een avontuur op zich! Bij 2-mansboten is er vaak een trapeze aanwezig zodat de bemanning buitenboord kan ‘staan’. Bekende zwaardboten zijn de Optimist en de Laser.

Catamaran zeilen

Een catamaran is een zeilboot met twee rompen. Tussen deze twee rompen zit een trampoline/matras gespannen. Hoewel de eigenschappen verschillen met die van een zwaardboot, hangt u ook bij de catamaran vaak buiten de boot. Voor zowel een zwaardboot als een catamaran gebruikt u dezelfde soort kleding. Dit wordt daarom vaak als dezelfde categorie aangeboden in een kledingwinkel die gespecialiseerd is in zeilkleding.

Openboot zeilen

Onder een kielboot zit een metalen plaat met onderin een verdikking. Deze verdikking zorgt ervoor dat de boot (bijna) nooit kan omslaan. Op een open zeilboot vaart u meestal met twee of meer personen, afhankelijk van de grootte van de boot. Voorbeelden van openboten zijn de Valk en de Keus 22.

Kajuitzeiljacht zeilen

Kies voor een kajuitzeiljacht wanneer u het liefst zeilt op grotere wateren met meer comfort tijdens langere tochten. Deze jachten variëren in grootte. De meeste gangbare lengtes zijn van ongeveer 30 ft (9 meter) tot ongeveer 40 ft (12 meter). Met deze boten kunt u zeker het IJsselmeer en de Waddenzee op! De kajuitzeiljacht beschikt, zoals de naam zegt over een kajuit, een verblijfplaats voor de opvarenden.

Platbodem zeilen

Een platbodem is een schip met een platte onderkant. Het zijn vaak de historische zeilvaartuigen die platbodems genoemd worden. Ze hebben geen kiel, maar wel zijzwaarden. De bruine vloot zijn platbodems. De bruine vloot werd vroeger gebruikt om vracht mee te vervoeren, tegenwoordig kunnen deze schepen gebruikt worden voor diverse vaarvakanties. Naast de bruine vloot zijn er ook particuliere platbodems.

Flottielje zeilen

Tijdens flottielje zeilen heeft u een eigen zeiljacht waarmee u een vooraf uitgestippelde route zal varen. Flottielje zeilen is een populaire vorm van een actieve vakantie. Met voldoende keuze uit verschillende zonnige bestemmingen, in binnen- en buitenland, kan het niet anders dat dit een vakantie wordt waar u ultiem van gaat genieten.

Vragen

Heb je vragen over bovenstaande zeiljacht typen? Geen probleem, wij helpen u graag. Neem gerust contact op via 0168 47 17 94, of vul het contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact op!